Info

Znamenitosti

Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Adobe Flash player

FRANKOPANSKI KAŠTEL SA FRANKOPANSKOM SUDNICOM-nalazi se na trgu Kamplin i zajedno sa krčkom Katedralom Uznesenja Marijina pridonosi najdojmljivijem vizualnom izgledu u gradu.Podizala ga je plemićka obitelj Frankopani kroz više stoljeća i generacija.1191.g.izgrađena je četverokutna kula na dva kata(sudnica) i ona je najstariji dio objekta,u njoj su se održavala frankopanska suđenja.Okrugla kula također na dva kata izgrađena je u 13.stoljeću.Na istočnom dijelu izgrađena je još jedna četvrtasta kula a na zapadnom dijelu stražarnica.Unutar kompleksa bio je prostor za vojnike.Do 1348.g. kompleks je bio izgrađen do kraja.

-KRČKA KATEDRALA UZNESENJA MARIJINA-nalazi se nasuprot frankopanskog kaštela,a zajedno sa crkvom sv.Kvirina i sv.Margarete čini jedinstveni sakralni kompleks.Već u 5.stoljeću na rimskim termama izgrađena je ranokršćanska crkva koja čini okosnicu današnje katedrale.Sadašnji izgled u romaničkom stilu poprimila je u11.-12.stoljeću.

-DVOJNA CRKVA SV.KVIRINA I SV.MARGARETE-je najznačajniji romanički objekt u Krku.Nalazi se nasuprot katedrale a izgrađen je od 2 kata,gdje je na gornjem crkva sv.Kvirina,a na donjem crkva sv.Margarete.

-CRKVA SV.MIHOVILA ARKANĐELA(danas CRKVA GOSPE OD ZDRAVLJA)-nalazi se uz gornja gradska vrata.Izgrađena je u sklopu prvog( benediktinskog) samostana u Krku a prvi put se spominje 1271.godine.To je prva crkva u Krku građena u romaničkom stilu.

-FRANJEVAČKI SAMOSTAN I CRKVA SV.FRANJE-nalazi se nedaleko od Crkve Gospe od zdravlja.Smatra se da muški franjevački samostan izgrađen 1244.g.U sklopu je gradskih zidina i do danas je prošao brojne preinake.

-BENEDIKTINSKI SAMOSTAN I CRKVA SV.MARIJE ANĐEOSKE-1348.g.spominje se u oporuci lokalne plemkinje Cecilije Volpe,pa se smatra da je podignut početkom 13.stoljeća.Velike preinake izvedene su 1780.g.kada je zdanje barokizirano.I crkva i samostan su i danas u upotrebi.

-STARA GRADSKA VIJEĆNICA-izgrađena je u 16.stoljeću za vrijeme vladavine Venecije.Nalazi se na Veloj placi,a na njoj je jedinstveni sat koji označava 24 sata i to dnevne sate u gornjoj a noćne u donjoj polovici.

-VELA PLACA-u turističkoj sezoni je mjesto najveće živosti.Ispod današnje razine skrivena je višeslojna povijest grada Krka od ranog rimskog razdoblja.

-GRADSKE ZIDINE-grada Krka 3.su po veličini u Hrvatskoj(odmah nakon onih u Stonu i Dubrovniku).Potječu još iz ilirskog(predrimskog)doba,a obnavljane su tijekom više stoljeća.

-KULA NA OBALI-šesterostrana ugaona kula,dao ju je izgraditi Nikola Frankopan 1407.godine.

FRANJEVAČKI SAMOSTAN NA KOŠLJUNU-iako je samo nekoliko stotina metara udaljen od Punta i s njim ima svakodnevnu povezanost administrativno pripada gradu Krku.Od sakralnih objekata na otoku su:Crkva navještenja Marijina,Crkva sv.Bernardina,Kapelica porođenja(košljunske jaslice),Kapelica „Sveti Jerusolim“te Kapelica sv.Franje.U samostanu se nalazi etnografski muzej sa narodnim nošnjama otoka Krka,arheološkim nalazima,umjetničkim radovima novijih majstora dlijeta i kista, numizmatičkom zbirkom,te knjižnicom od oko 30000 naslova.

-BAŠČANSKA PLOČA-je „dragi kamen hrvatskog jezika“ ona je starohrvatski spomenik pisan glagoljicom otprilike 1100.g.Pronađena je u crkvi sv.Lucije u Jurandvoru 1851.g.Original se nalazi u Zagrebu u HAZU,a kopija se može vidjeti u crkvi sv.Lucije u Jurandvoru.

-CRKVICA SVETOG DUNATA-ranokršćanska crkvica prema nekima izgrađena u 9.st. iako na informativnoj tabli uz nju stoji da je izgrađena u 12.st.Nalazi se na rakrižju puteva između Krka,Kornića,Punta i Vrbnika.

Plaže

PORTAPISANA- nalazi se kod istočnih gradskih vratiju,obiteljska je plaža sa pijeskom u moru i popločenom uređenom obalom.Ima tuševe,ugostiteljske sadržaje i teren za odbojku na pijesku.

DRAŽICA- nalazi se u istoimenoj uvali,10-ak je minuta udaljena od centra grada i okružena je predivnom borovom šumom.Obiteljska je plaža koja vijori plavu zastavu, sa pijeskom u moru i obalom popločeno uređenom,šljunčanom i stjenovitom. Opremljena je tuševima te ugostiteljskim i sportskim sadržajima(najam ležaljki,suncobrana,pedalina,...).

PORPORELA- obiteljska je šljunčana plaža sa plavom zastavom, udaljena 5 minuta od centra grada i ima dežurnu spasilačku službu. Uređen je prilaz moru pa je pogodna za invalidne osobe.Opremljena je tuševima, ugostiteljskim i sportskim sadržajima(najam ležaljki, skutera,pedalina,..). Ugostiteljski objekat na plaži organizira razne party-e pa je to tzv. Party plaža.

JEŽEVAC-plaža je udaljena 10-ak minuta od centra grada,okružena je borovom šumom i ima prekrasno šljunčano žalo.Opremljena je tuševima,ugostiteljskim sadržajima(najam suncobrana,ležaljki,..) sportskim sadržajima(odbojka na pijesku,dječji pješčanik,..)te ima plavu zastavu.

DUNAT-nalazi se ispod mjesta Kornić u puntarskoj uvali.Plaža je šljunčana sa popločenim uređenim dijelom.Zbog toplijeg mora rado je posjećuju obitelji s djecom.Opremljena je tuševima,ima ugostiteljsku ponudu,igralište za odbojku na pijesku te wakeboard ski lift.Na njoj se vijori plava zastava.

REDAGARA(plaža za kućne ljubimce)-udaljena 15-ak minuta od centra grada, mirna i izolirana plaža sa šljunčanim žalom pravo je mjesto gdje možete uživati u morskim radostima sa vašim psom.

POLITIN-2km od grada,u naturističkom kampu Politin nalazi se šljunčana i popločana plaža s pogledom na pučinu i staru jezgru grada Krka.Na njoj vijori plava zastava.

JERT—nalazi se u mjestu Pinezići,s južne strane.To je plaža sa prekrasnim šljunčanim žalom,popločanom obalom te stjenovitom obalom. Uz kristalno čisto more opremljena je vodenim parkom,suncobranima,tuševima te ima bogatu ugostiteljsku ponudu i zato ima plavu zastavu.

POLUOTOK PRNIBA-pravo je odredište za sve one koji žele pobjeći od ljetne gužve i vreve, te uživati u miru i ljepoti pustih uvala,prirodnih neuređenih žala i stijena uz krikove galebova i šum mora čitajući knjigu ili meditirajući u sjeni borove šume.

Aktivnosti

Ukoliko želite svoj odmor provesti aktivno grad Krk i njegova okolica za to vam pruža mnoštvo mogučnosti.

-PLANINARENJE-Obzova je sa svojih 569m najviši vrh otoka i pruža nezaboravan pogled na otok Krk,Rab,Cres i čitav riječki zaljev.Uspon je moguć sa 3 različite dobro označene planinarske staze(iz Baške,Stare Baške ili Punta), a najlakši je sa Treskavca(319m)najviše točke na cesti Krk-Baška.

-ŠETNJE-volite li vrijeme provoditi u dugim šetnjama Krk vam nudi uređene šetnice uz more ili staze kroz maslinike i borove šume na poluotoku Prniba.

-RONJENJE-poželite li zaroniti u tišinu podmorja promatrati šarena jata riba ili potopljene brodove svakako to učinite pod stručnim vodstvom nekog od ronilačkih centara iz krka.

-WAKEBOARDING-na plaži Dunat u puntarskom zaljevu možete skijati na vodi na

poligonu od 400m kvadratnih.

-BICIKLIZAM-većinu pješačkih staza moguće je koristiti kao biciklističke.Osim onih uz more staze postoje i u unutrašnjosti otoka uz prometnice.

-WINDSURFING-puntarski zaljev je zbog svoje zatvorenosti idealan za surfanje na malim valovima od bure,a oni hrabriji mogu se otisnuti na otvoreno more i surfati dok puše jugo.

-ODBOJKA NA PIJESKU-zaigrati možete na igralištima na plaži Portapisana,Dunat,Ježevac...

-RIBOLOV-krčko podmorje bogato je ribom pa možete uživati u ribolovu sa obale ili sa nekim od lokalnih ribara.

-TENIS-ukoliko ste ljubitelj bijelog sporta možete ga zaigrati na nekoliko različitih lokacija u gradu ili izvan njega.

-IZLETI BRODOM-želite li uživati na osamljenim plažama pristupačnim samo morskim putem, istražiti posljednje stanište bjeloglavog supa na otoku Plavniku, posjetiti najveću koloniju galebova na Kvarneru na otočiću Kormatu ili otići na mali otočić Galun učinite to sa jednim od brodova koji organiziraju takve izlete ili unajmite neku od ponuđenih barki pa se u avanturu upustite sami.

Reiseziele

PHP Fehler [Warning]