Privatni smještaj arrow Info arrow Znamenitosti

Znamenitosti

Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Adobe Flash player

FRANKOPANSKI KAŠTEL SA FRANKOPANSKOM SUDNICOM-nalazi se na trgu Kamplin i zajedno sa krčkom Katedralom Uznesenja Marijina pridonosi najdojmljivijem vizualnom izgledu u gradu.Podizala ga je plemićka obitelj Frankopani kroz više stoljeća i generacija.1191.g.izgrađena je četverokutna kula na dva kata(sudnica) i ona je najstariji dio objekta,u njoj su se održavala frankopanska suđenja.Okrugla kula također na dva kata izgrađena je u 13.stoljeću.Na istočnom dijelu izgrađena je još jedna četvrtasta kula a na zapadnom dijelu stražarnica.Unutar kompleksa bio je prostor za vojnike.Do 1348.g. kompleks je bio izgrađen do kraja.

-KRČKA KATEDRALA UZNESENJA MARIJINA-nalazi se nasuprot frankopanskog kaštela,a zajedno sa crkvom sv.Kvirina i sv.Margarete čini jedinstveni sakralni kompleks.Već u 5.stoljeću na rimskim termama izgrađena je ranokršćanska crkva koja čini okosnicu današnje katedrale.Sadašnji izgled u romaničkom stilu poprimila je u11.-12.stoljeću.

-DVOJNA CRKVA SV.KVIRINA I SV.MARGARETE-je najznačajniji romanički objekt u Krku.Nalazi se nasuprot katedrale a izgrađen je od 2 kata,gdje je na gornjem crkva sv.Kvirina,a na donjem crkva sv.Margarete.

-CRKVA SV.MIHOVILA ARKANĐELA(danas CRKVA GOSPE OD ZDRAVLJA)-nalazi se uz gornja gradska vrata.Izgrađena je u sklopu prvog( benediktinskog) samostana u Krku a prvi put se spominje 1271.godine.To je prva crkva u Krku građena u romaničkom stilu.

-FRANJEVAČKI SAMOSTAN I CRKVA SV.FRANJE-nalazi se nedaleko od Crkve Gospe od zdravlja.Smatra se da muški franjevački samostan izgrađen 1244.g.U sklopu je gradskih zidina i do danas je prošao brojne preinake.

-BENEDIKTINSKI SAMOSTAN I CRKVA SV.MARIJE ANĐEOSKE-1348.g.spominje se u oporuci lokalne plemkinje Cecilije Volpe,pa se smatra da je podignut početkom 13.stoljeća.Velike preinake izvedene su 1780.g.kada je zdanje barokizirano.I crkva i samostan su i danas u upotrebi.

-STARA GRADSKA VIJEĆNICA-izgrađena je u 16.stoljeću za vrijeme vladavine Venecije.Nalazi se na Veloj placi,a na njoj je jedinstveni sat koji označava 24 sata i to dnevne sate u gornjoj a noćne u donjoj polovici.

-VELA PLACA-u turističkoj sezoni je mjesto najveće živosti.Ispod današnje razine skrivena je višeslojna povijest grada Krka od ranog rimskog razdoblja.

-GRADSKE ZIDINE-grada Krka 3.su po veličini u Hrvatskoj(odmah nakon onih u Stonu i Dubrovniku).Potječu još iz ilirskog(predrimskog)doba,a obnavljane su tijekom više stoljeća.

-KULA NA OBALI-šesterostrana ugaona kula,dao ju je izgraditi Nikola Frankopan 1407.godine.

FRANJEVAČKI SAMOSTAN NA KOŠLJUNU-iako je samo nekoliko stotina metara udaljen od Punta i s njim ima svakodnevnu povezanost administrativno pripada gradu Krku.Od sakralnih objekata na otoku su:Crkva navještenja Marijina,Crkva sv.Bernardina,Kapelica porođenja(košljunske jaslice),Kapelica „Sveti Jerusolim“te Kapelica sv.Franje.U samostanu se nalazi etnografski muzej sa narodnim nošnjama otoka Krka,arheološkim nalazima,umjetničkim radovima novijih majstora dlijeta i kista, numizmatičkom zbirkom,te knjižnicom od oko 30000 naslova.

-BAŠČANSKA PLOČA-je „dragi kamen hrvatskog jezika“ ona je starohrvatski spomenik pisan glagoljicom otprilike 1100.g.Pronađena je u crkvi sv.Lucije u Jurandvoru 1851.g.Original se nalazi u Zagrebu u HAZU,a kopija se može vidjeti u crkvi sv.Lucije u Jurandvoru.

-CRKVICA SVETOG DUNATA-ranokršćanska crkvica prema nekima izgrađena u 9.st. iako na informativnoj tabli uz nju stoji da je izgrađena u 12.st.Nalazi se na rakrižju puteva između Krka,Kornića,Punta i Vrbnika.

Destinacije

PHP Greška [Warning]

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/home/fanikatu/public_html/administrator/components/com_reservations/includes/reservations.class.php' (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php56/root/usr/share/pear') in /home/fanikatu/public_html/modules/mod_destinations_menu.php on line 329