Baška

Naselje na krajnjem jugoistoku otoka Krka. Baška ima najdulju tradiciju turizma na otoku, još od 1908. godine kada je službeno otvoreno prvo kupalište na otoku Krku.
Na području Baške nalazi se 30-ak šljunčanih i pješčanih plaža primjerenih za sve uzraste i kategorije plivača. Do njih se može doći pješice, biciklom, autom ili barkom. Najveća i jedna od najljepših plaža na Jadranu svakako je Vela plaža u samom naselju, na kojoj se od 1999. godine vijori Plava zastava. Duga je 1800 m, posebno je pogodna za djecu i neplivače. Na plaži se iznajmljuju pedaline, daske za jedrenje, suncobrani, leželjke i drugi rekviziti, a okružena je mnogobrojnim caffe barovima, restoranima, pizzerijama, noćnim barovima.
Baška obiluje iznimnim povijesno-kulturnim vrednotama i prirodnim ljepotama. Kod crkve sv. Marka pronađeni su arheološki nalazi iz rimskog doba, tu je i Kaštel Baška iz 1232. godine, a najpoznatija je crkva sv. Lucije u Jurandvoru gdje je pronađena Baščanska ploča.
Od prirodnih zanimljivosti valja istaknuti Suhu Ričinu ili Velu Riku – jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima, Baščansku dolinu (gdje je sniman dio filma Winetoo), najviši otočni vrh Obzovu (568 m) sa kojeg se pruža prekrasan pogled na Kvarner, Učku, Gorski kotar i Velebit, otok Prvić – jedno od posljednjih staništa bjeloglavih supova.

Preferirani jezik

Raspoloživi RSS kanali