Malinska

Sjedište općine Malinska-Dubašnica na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, 15 km od Krčkog mosta, 12 km od grada Krka i 12 km od zračne luke Rijeka na otoku Krku.
Ime potječe još iz 15. st. kada je izgrađen mlin (melin, mlin). Dolaskom prvog parobroda u Malinsku 1880. godine započinje nagli turistički razvoj koji traje i danas. U mjestu i okolici nalaze se vrijedni povijesno-sakralni spomenici: crkva Sv. Marije Magdalene iz 1480. godine u Portu sa franjevačkim samostanom u kojem se nalazi mali muzej, etnografska zbirka i glagoljaški lapidarij te toš za proizvodnju ulja iz 1850 godine, župna crkva Sv. Apolinara u bogovićima i crkveno-galerijski kompleks Sv. Nikole u središtu Malinske. Dan općine i blagdan Sv. Apolinara je 23. srpnja kada se održava tradicionalna Malinskarska noć.
Dubašljanski zaljev prepun je uvala i zaštićen od hladnih vjetrova. Zahvaljujući bujnoj vegetaciji i mikroklimi Malinska je poznata po lječilišnom i kupališnom potencijalu. Najpoznatija plaža Rupa već godinama vijori Plavu zastavu, a tu su još i plaže Rova, Riu i kupalište Malin. Duž obale vodi duga šetnica Rajski put, a postoji i nekoliko terena za tenis, minigolf, boćanje, kuglanje, odbojku na pijesku, jahanje.
Gastronomska ponuda brojnih ugostiteljskih objekata i restorana temelji se na plodovima mora i zemlje. Malinska je odredište namijenjeno svima koji vole raznolikost razvijenog turističkog mjesta, prikladno podjednako za obiteljski ili aktivni odmor, te odmor pun zabave.

Preferirani jezik

Raspoloživi RSS kanali